Zimsko računanje vremena

 Zimsko računanje vremena u Dobroj Vodi,BiH,Hrvatskoj,Srbiji kao i većem dijelu Europe počinje u Nedjelju 29.10.2017. ili točnije u noći sa subote na nedjelju sat se vraća za jedan sat unazad tako da će u 03:00 sata ujutro biti vraćen na 02:00 sata. A to znači da ćemo od nedjelje spavati sat duže ali će nam noć dolaziti sat prije. Sviđalo se to nama ili ne još uvijek se vrijeme mijenja svaku jesen,odnosno proljeće,iako postoje nekakve naznake da bi se moglo stati sa tim.

1983.godine u Jugoslaviji ponovo je uvedeno ljetno računanje vremena a koje je korišteno kroz povijest u nekoliko navrata i prije,a do 1983. je stalno bilo korišteno sadašnje zimsko računanje vremena koje je i "pravo" vrijeme.

Ljetno računanje vremena u Europi koriste sve zemlje osim Islanda i sve ga započinju istog dana.Od 2011.odluku o ukidanju promjena kazaljki na satu uvela je i Rusija ali s tim da je ukinula zimsko računanje vremena. U ostalom dijelu Europe promjena kazaljki na satu se radi i dalje a do 1996.godine je ljetno vrijeme završavalo zadnje nedjelje u rujnu a otada je to zadnja nedjelja u listopadu,a zimsko računanje traje do zadnje nedjelje u ožujku.

Eto nadam se da je nekome bilo zanimljivo pročitati ovaj teksta,ali bilo nam zanimljivo i drago ili ne još uvijek vršimo pomicanje kazaljki,tako ne zaboravite Nedjelja 29.10. u 03:00 sata kazaljku vraćamo na 02:00 sata.

 

Podijeli

Flag Counter

Trenutno online

Kontaktirajte nas

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.