Momačke noći

Eh da šta ima ljepše od momačkih noći....

A tema ovog teksta su momačke noći,ali izvorna grupa pod tim nazivom. A po mojim saznanjima grupa je nastala 1980.godine kad je

i izdala svoju prvu kasetu pod nazivom "siročetu svaka kuća draga". 

Vođa i osnivač izvorne grupe momačke noći je Zvonko Šimunović a uz njega se tokom godina postojanja grupe izmjenilo nekoliko pjevača a među njima su :Branislav Mikerević,Žarko Žilarević,Nenad Kujundžić,Mate Jelavić,i na kraju Nemanja Lukić.

Po mojoj evidenciji,a ne garantiram da je to sve,snimljeno je 7 kaseta tokom osamdesetih godina u sastavu Šimunović-Mikerević-Žilarević-Kujundžić te još jedna u devedesetim Šimunović-Jelavić. Dosta je hitova ostalo od spomenute izvorne grupe a ja ću na prvo mjesto staviti pjesmu "cura gadna ko subota radna",a ne zaostaju ni hitovi poput:Momačke su noći prošle,volim svoju siroticu,dva momka dva bisera,osta majka u brdovitoj Bosni i mnogi drugi hitovi.

Nakon toga slijedi jedna duga pauza ove izvorne grupe što zbog ratnih događanja,što zbog drugih razloga,sve do 2010.godine kada izlazi još jedan album momačkih noći u sastavu Zvonko Šimunović i Nemanja Lukić.

Tokom devedesetih paralelno sa albumom momačkih noći u sastavu Šimunović-Jelavić,izlazi i jedna kaseta pod nazivom Momačke noći 2 gdje pjevaju Branislav Mikerević,Vojin Erceg i Jovica Jondić.

Eto to bi bilo ukratko o izvornoj grupi Momačke noći sa ukupno 9 kaseta pod vodstvom Zvonka Šimunovića te jedna pod vodstvom  Branislava Mikerevića. 

U ovom foto albumu imate priliku da se prisjetite svih tih kaseta,neke ste imali,neke još imate,ali u svakom slučaju lijepo se prisjetiti 

 tako dobre izvorne grupe i pjevača.

Slike omota kaseta su po redu izdavanja počevši sa 1980. završno 2010.za sada.

Moram još spomenuti i jednu kasetu ,izvorna grupa "zapad". Neki će se pitati zašto,ali i ja se nekad upitam zašto nije i ta kaseta bila pod nazivom momačke noći jer su isti pjevači pjevali Zvonko Šimunović i Mate Jelavić. Ali ostavićemo njima da kažu zašto nije i ta kaseta bila pod nazivom momačke noći.

Dakle bilo je to 1994.godine kaseta pod nazivom izvorna grupa Zapad,uz muzičku pratnju moga oca Ivana Martića na violini i Ante Galića na šargiji.

 

Podijeli

Flag Counter

Trenutno online

Kontaktirajte nas

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.