Plehanski odjeci

Izvorna grupa Plehanski odjeci je nastala 1985.godine kada je snimljena njihova prva kaseta za Beogradski Jugodisk. Osnivači grupe su Šimo Bilić i Marko Sušić koji su pjevali na prvoj kaseti,a album je nosio naziv „Moj Plehane“. Jedna zanimljivost je i to da je na njihovoj prvoj kaseti snimljena i pjesma stara ćuprija,koja je nakon dvije godine i prepjevana u izvođenju Ilije i Marka Begić. Dakle bila je to prva kaseta ali i zadnja u tom sastavu,jer grupu napušta Marko Sušić,a Šimi se priključuje Mato Barišić koji nastavlja dalje u grupi Plehanski odjeci,te snimaju sljedeću kasetu pod nazivom „ćuprija“.

Nakon kraće pauze dolazi do snimanja trećeg albuma sa legendarnom pjesmom „stojim tužan na peronu“. Na toj kaseti počinje suradnja sa Ivanom Martić koji im svira violinu na toj i još nekoliko kaseta. Poznat uvod u pjesmu je bio „evo Mate i Bilića Šime,svira Ivo Martić i mali Pero sa njime“ a mali Pero je Perica Opačak koji je svirao šargiju na toj kaseti,a idućih godina se hvata violine i postaje poznati violinist izvorne pjesme,koji je i dan danas u samome vrhu.

Dakle vratimo se mi Plehanskim odjecima,dalje redom nastaju nove kasete po redu:Neostvareni snovi, Peroni,Momak sa sela, Zvijezda juga, Kazandžija, Jedan život dvije ljubavi, Savo vodo, Crno oko, Peroni, i dođosmo do zadnje a to je album Utihnula Sava iz 2015.godine.

Bio je tu i jedan kratki prekid u suradnji Mate i Šime kada se isčekivao novi album, i nastavak suradnje koji je sve njihove obožavatelje obradovao 2015.godine kada je grupa ponovo krenula sa radom.

Dakle jedna lijepa diskografija jedne uspješne izvorne grupe koji su omiljeni i cijenjeni kod publike,a svi prepričavaju i viceve Mate Barišića na nastupima bez kojih ne može.

Što se tiče produkcijskih kuća za koje su radili,krenuli su sa Beogradskim Jugodiskom,nastavili sa Video produkcija Brod,Vip maestral,Damic,Šerac ton,Luvas,Euro music,Šušak ton,Posavina ton.

Od svirača sa kojima su surađivali izdvajam Ivana Martića sa kojim su snimili najviše kaseta ukupno 9 od 13,a od violinista su tu još nastupali i Boro Daradan,Perica Opačak te Anto Marić koji je jedno duže vrijeme radio sa grupom Plehanski odjeci. Od šargijaša koji su snimali u grupi Plehanski odjeci tu su: Perica Opačak,Drago Kovačević,Pejo Čičak,Kruno Ćorluka,Mario Anušić,Mare Ilić. Bila je suradnja i sa mnogim značajnim kompozitorima izvorne pjesme među kojima su i Antun Pejinović Ginge,Paćo Ćorluka i mnogi drugi.

Dakle grupa Plehanski odjeci do danas postoje pune 33 godine od 1985.godine kad je snimljen prvi album te zadnji 2015 kada je obilježeno punih 30 godina na estradi. Nadamo se uskoro i novom materijalu jer je već tri godine od zadnjeg snimljenog.

Ispod ovoga teksta možete vidjeti omote svih kaseta i CD-a od Plehanskih odjeka,te nešto slika iz privatne kolekcije.

Podijeli

Flag Counter

Trenutno online

Kontaktirajte nas

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.