Ilija i Marko Begić

Ilija Begić (1937-2018) Šta napisati a da već nije napisano,šta reći a da nije rečeno. Ilija Begić je bio prvenstveno čovjek,izvorni pjevač sigurno najpoznatiji i najbolji u našoj izvornoj muzici. Pjevač izvorne grupe braća Begić iza koga je ostalo preko 300 izvornih pjesama,ne samo izvornih bilo je tu i narodnih,tamburaškiuh…. Pjevač iza koga je bezbroj nastupa sa raznoraznih prigoda… Pjevač koji je s lakoćom pjevao pjesme raznih žanrova,čiji glas je bilo milina slušati…

Svi vi znate za početke braće Ilije i Marka Begića davne 1969.godine i singl ploče zbog koje se prodavala jedina krava da bi se kupio gramofon da bi se mogle slušati pjesme Kad zapjeva Ilija i Marko,tri stazice vode na tri strane te ja bolujem draga. Bile su to prve snimljene pjesme Ilije i Marka Begića davne 1969. koje se i dan danas slušaju i u njima se vidi umjetnost izvorne pjesme. Dakle iduće godine bi Begići proslavili 50 godina od snimanja prve ploče,ali nažalost Ilija nije dočekao. Poslije ove prve ploče se otvorio put snimanja ne samo Begićima nego i mnogim drugim koji su počeli snimati. A Begići nastavljaju i dalje sa lijepim pjesmama da vesele svoje obožavatelje,ne mogu sve nabrojiti ali izdvojiću neke sa singl ploča: Bratska dioba,pjesma otkupu,pjesma majci,ajde Jelo,selo moje spavaj u tišini,prva ljubav najveće je blago,oj Doboju Doboju,zorica sviće,ja prošetah gore dole,u proljeće kad jorgovan cvati,oj djevojko oj plavojko i mnoge druge. A mnogi ne znaju da su Ilija i Marko Begić snimili dvije singl ploče sa narodnim pjesmama,jedna nosi naziv „Lijep je život“ sa četiri lijepe pjesme a druga „nova pruga u Bosni se sprema“ sa dvije pjesme.  

 

 

 

To su bile sedamdesete godine Ilije i Marka,a početak osamdesetih obilježavaju audio kasete,a i tu Begići ne zaostaju nastavljaju sa dobrim pjesmama i velikim hitovima kao što su: Migni migni namigni,mala moja ko stara ćuprija,u Derventi narodi su bratski,zavičajna pjesma i mnoge druge…

U osamdesetim godinama u izvornu muziku se uvodi jedan moderan stil sa harmonikom,gitarom pa čak i bubnjevima,te mnoge grupe kreću tim novim pravcem,a i Begići su isprobali taj moderan stil na kaseti iz 1983.godine (dok ja pjevam prijatelji piju),naravno bilo je to lijepo ali Begići ostaju Begići te i dalje nastavljaju sa izvornim stilom sa violinom i šargijom.

I tako dolaze devedesete godine,a svi dobro znate šta su nam donijele te devedesete,donijele su mržnju i rat a tako i u izvornoj muzici,poneseni euforijom ratnih dešavanja i u izvornoj muzici se počelo pjevati svašta,nastale su mnoge uvredljeive nacionalne pjesme mnogih izvornih grupa,ali Ilija i Marko Begić ostaju svoji,i dosljedni pravoj izvornoj pjesmi gdje pjevaju o ljubavi i zavičaju te tako i nastavljaju. Iz tih vremena ću navesti nekoliko njihovih lijepih pjesama: Bosno moja o moj dome mio,Bosno moja nemoj tugovati,Božja voćka,dobro jutro Posavino,selo moje sve me tebi zove,ošini po prašini (duet sa legendarnim Željkom Bebekom). Na tim kasetama su opjevavali malo više svoj zavičaj i porijeklo,ali bez vrijeđanja ikoga.A moram još naglasiti i jednu kasetu koju je Ilija Begić snimio u tamburaškom ritmu sa osam tamburaških pjesama. Kaseta kao i naslovna pjesma nosi naziv garavuša.

I tako i mi i Begići uđosmo u novi milenij sa našom izvornom pjesmom,a Begići i dalje ne posustaju,mada je bilo najava o prestanku karijere te i dalje snimaju nove albume,doduše malo rijeđe,baš kako i pristaje pravim zvijezdama ali snimaju i tako snimiše i svoj zadnji album pod naziviom „da sam jučer umro“ kraj 2017.godine. I nakon oko pola godine Ilija Begić zauvijek ode sa ovoga svijeta te ostavlja iza sebe puno dobroga. Bio je 31.05.2018. blagdan Tjelova kada nas je napustio.

Vječna slava i hvala na svim djelima koja je ostavio iza sebe i sigurno će biti upisan u povijest naše izvorne pjesme,ali i Posavine,Bosne….

 

Eto bilo je to od mene ukratko o našim legendama Iliji i Marku Begić,ali to je samo ukratko jer o njima bi se trebalo puno više reći i napisati.

Podijeli

Flag Counter

Trenutno online

Kontaktirajte nas

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.