Ivan Martić

 

Ivan Martić je rođen 10.06.1947.godine u Dobroj Vodi od oca Josipa  i majke Marije.-----

Kad je imao 6 godina prvi put je vidio violinu koju je kroz selo nosio i svirao Uroš Perić iz Dugog Polja.Kad je vidio violinu to mu se jako dopalo te je ocu objasnio kako izgleda violina.Otac Josip inače tesar morao je krenuti u izradu violine za sina.Na violini koju je napravio otac naučio je prve svirke.Nakon toga je kupio svoju prvu violinu od Jure Lucića iz sela,te je nastavio učiti svirati.

Sa 14.godina je ostao bez oca koji je 1961.godine umro,te je sam sa mamom nastavio voditi kućanstvo u teška vremena krize i neimaštine.

Kad je bio prvi razred osnovne škole u Dobroj Vodi svirao je u školi priredbu,a prvu priredbu van sela je svirao u Osijeku,a curice iz razreda su igrale kolo.  

Kasnije u školu kao učitelj dolazi David Tanasić iz Podnovlja,koji podržava Ivanovu svirku,te organiziraju priredbe po školama gdje Ivan svira violinu i pjeva narodne pjesme.

  Sa 16 godina upoznaje se sa Rajkom Vranješ iz Botajice.Rajko svira harmoniku i skupa kreću svirati na priredbama po školama i pjevati narodne pjesme. Osim u školama sviraju i u domu u Podnovlju.  

Zatim dolazi vrijeme snimanja ploča tzv.singlica.1969.godine je izašla prva ploča sa izvornom muzikom,a prvi su snimili Ilija i Marko Begić. A Ivan prvu svoju ploču snima 1971.godine,zapravo isti dan je snimio nekoliko ploča.  

 Prve ploče koje je svirao su : Šerac i Filip Senjak (ranjeno srce),Paćo i Luka (Odjek zvona sa staroga tornja),Jure Vuković i Franjo Begić (mislila je čovjek neće znati),Braća Barišić (majko majčice),Sestre Volar (baba će bešiku ljuljati) ,kasnije svira na ploči gdje pjevaju Jure Vuković i Franjo Jerković Franuka (pjevat ćemo ko nekad na prelu) itd.                                                                 

7y4x2uhiwp821l80k3i.jpgby78vmbo00dq9fmz2c31.jpg e15td7puwbbfy1qki81.jpg  y65l9an3l9d5sxh15lz.jpg jg27r8jc01xhuht3r86.jpg 0phc556rwh4h2bpf70.jpg1jtcnsxydcp4uv9sl78d.jpg 5y7z1pp3e5wjrqfsk2vk.jpg haeq0xabqgoyfhvepk.jpg 5uqmhgubikgi2e5iftm.jpg p3kieknrcxng0a2f7fc.jpg

1975.godine izdaje ploču na kojoj svira violinu i pjeva prvi i drugi glas (Dobrovodska svatovska pjesma).

Svoju prvu audio kasetu snima 1981.godine sa Izvornom grupom Ivana Božića. Na kaseti su pjevali Ivan Božić Bajo iz Pećnika,Franjo Jerković Franuka,i Niko Lucić,a šargiju svira Marko Lucić svi iz Dobre Vode.1983.godine je iz te grupe nastala grupa Dobrovodci na kojoj Ivan Martić svira violinu i pjeva jednu pjesmu,a još pjevaju Franjo Jerković,Niko Lucić i Vinko Jerković,a šargiju svira Marko Lucić.

Poslije toga počinje masovno snimanje kaseta te sa mnogo grupa snima kasete. Izvorne grupe sa kojim je snimao su: Braća Geljić,Jerkan i Šerac,braća Jelavić,Derventski zvuci,Plehanski odjeci,Braća Tunjić,Posavski odjeci,Svilajski zvuci,Tajne uspomene,Zlatne žice,Dobojski dukati,Ante Bubalo,Baščovani,Bećari,Božur,Štrbački zvuci,Bistri izvor,Biseri Posavine,Braća Domić,Braća Ilić,Braća Marušić,Bukovački jarani,Bukovački odjeci,Cerovački izvor,Derventski biseri,Dobojski biseri,Dobrovodski izvori,Dva jarana,Ivan i Nina,Izvornjačka duša,Komušanski vragolani,Komušanski zvuci,Lastavice,Mladi veseljaci,Modričke lole,Momačke uspomene,Naše vrijeme,Naši običaji,Nemanja i Sveto,Nena i zvuci s Kamena,Nešini dragulji,Odjek zavičaja,Pećnički biseri,Pećničke uspomene,Plehanska zvona,Posavska trojka,Posavski hrvati,Posavski zvuci,Posavski sijelo,Prijatelji,Raj,Sijede glave,Slaven Vujčić,Slavenove uspomene,Šerac i Brkljača,Šerka i Posavka,Šimo i Kaja,Tri cvijeta,Usorski izvori,Veseli kumovi,Veseli seljaci,Zapad,Veseljak Zeko,Zvuci violine. Nabrojao sam većinu grupa sa kojim je snimio kasetu na kojima je svirao violinu. Ukupan broj kaseta koje je snimio ni sam ne zna,zna samo da je sa većinom tih grupa snimio više albuma, sa nekima čak i do deset albuma.

Prva kaseta na kojoj osim što svira violinu i pjeva je kaseta Veseli seljaci 1983.godine (seljak rado očekuje zimu).Na kaseti pjevaju Ivan Martić i Ilija Anušić - Ikica,a 1985 izlazi kaseta Naši običaji (garavušo garava) gdje također pjevaju Ivan Martić i Ilija Anušić.Naši običaji poslije toga izdaju još tri kasete u sastavu Ilija Anušić i Vinko Jerković,a uz pratnju na violini Ivana Martića. Što se tiče pjevačke karijere još ćemo spomenuti tri albuma grupe Zlatni zvuci 1997,1998 i 2000.godine gdje pjevaju Ivan i Jerkan Martić.

ufnj70lbpl50un4ck96w.jpg4gtqzx5ampznuxpjktx.jpg 6czpxj04o6x057w16n7g.jpg 0xl9tje8blzzboqfvjm8.jpg v9anru608iygsie11b.jpg  h6yjid6z56821wm085um.jpg

Osim što je svirao na kasetama i pločama,sa većinom spomenutih grupa je surađivao i na svirkama u svatovima i na tada popularnim oproštajnima.Na svirkama je nastupao još i sa legendarnim Begićima, sa Marom i Derventskim lolama i drugim izvornim grupama. A za spomenuti je još i veliki broj snimljenih video kaseta i kasnije DVD-a.

Najduže je neprestano radio sa izvornom grupom Svilajski zvuci. I sam voli reći da je najviše novaca zaradio upravo sa njima.Suradnja je trajala neprestano oko šest godina,te sa Geljićima oko pet godina i Jerkanom i Šercom također oko pet godina.A najbolja vremena za izvornu muziku navodi baš ta vremena osamdesetih godina kada je ostvario i svoj ososbni rekord od 13 noći sviranja za redom. Kaže da je bilo naporno ali isplativo,i to je vrijeme suradnje sa spomenutim Svilajskim zvucima,Geljićima i Jerkanom i Šercom.

                          Svilajski zvuci u Švicarskoj u Locarnu 1987.godine

Za veliki broj izvornih grupa je radio i tekstove i muziku kao kompozitor. U zadnje vrijeme se najviše bavi komponiranjem i snimanjem CD-a a manje se bavi živim svirkama. Ove godine obilježava 40 godina kako se bavi aktivno izvornom muzkom,od prvog snimanja ploče,a više od 50 godina kako svira violinu.

U svojoj karijeri do sada je izdao i jednu kasetu narodnih izvornih kola.Kompletan album kola možete skinuti  ovdje.

Mnogim mladim violinistima je uzor,i mnogima je pomagao svojim znanjem i iskustvom.

I na kraju možemo konstatirati da je Ivan Martić zasigurno ako ne najbolji,onda jedan od najboljih violinista u našoj Bosanskoj izvornoj muzici.  

Još nekoliko slika sa svirki i nekoliko omota kaseta možete pogledati.A dole ispod poklon nekoliko starih ploča za skinuti.Ugodno slušanje!

 

dwg7aht5y7uu1lenzum.jpg    ojo4rqdo2tam3hy56wz.jpgodnx2qxmb0fc1wdxfb0.jpg5baf23zibp6pw8vn09b.jpg dmfzeubgyeptgl77huvr.jpg  yns0q9omhcy0m5s9o8sv.jpg k9565syxoycuks0sw90x.jpg d4mm14meutlrxg6579ly.jpghisgjso69tg3hzgwmu.jpghe965rs3sfu48hjap0q.jpg h9iee3kwgscpp5y9e0ok.jpg tg8yprwrg0h3ccpmt8a6.jpg dw44emyht4gglxpxpcri.jpg p8vq307mg4jrdjbj00lm.jpg g47e18uj166z4xul9m.jpgdj4a0dudica7g4yezjd.jpgpf96k7mcdl11byscnchr.jpg5n1zbd6jy12pff4tkoh2.jpg saowjldr32uip2x2ynl.jpg  ig2nj4vjvfoc67upxwz.jpg 

-Paćo Ćorluka i Luka Anušić - odjek zvona sa staroga tornja

-Ilija Grubišić i Filip Senjak - ranjeno srce

-Sestre Anđa i Jela Volar - baba će bešiku ljuljati

-Jure Vuković i Franjo Jerković Franuka - pjevat ćemo ko nekad na prelu

Podijeli

Flag Counter

Trenutno online

Kontaktirajte nas

Note: Please fill out the fields marked with an asterisk.